Zamieszczone przez Ramziu
[O1] Na Bio ciężko odpala
Zwiń
X
-
BIO przy tych temperaturach gęstnieje, trudniej przepływa przez filtr (mniej więcej jak ropa przy -20'C), wtryskiwacze słabo rozpylają i stąd problem w paleniu.
Dolej troche ON, mniej więcej 20%.
Po przejściu na 100% ON objawy ustąpią, pamiętac tylko żeby przed zimą filtry paliwa wymienić.4x4
Komentarz
-
-
Re: Na Bio ciężko odpala
Zamieszczone przez sebuWitam
Mam pytanko do osób,które jeżdżą lub jeździły na bio.
Czy wam też autko ciężko odpalało na zimnym silniku :?: ,szwagier ma mondeo 1,8 TD i u niego niema żadnych problemów.
Komentarz
-
-
Re: Na Bio ciężko odpala
Zamieszczone przez DzidaNie, nigdy mój AXR ciężko nie palił na BIO (nawet jak w zimie było -15 C). Proponuję zajrzeć do wtrysków.
Może Ty na opale jeździłeś a nie na BIO.
[ Dodano: Pon 24 Paź, 11 23:25 ]
Na marginesie dodam, że Fordowski silnik 1.8TD to wyjatkowe "zakażenie", gorsze od nich są podobno jedynie inne wynalazki firmowane przez wloskie VM.4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFEkhm...Dzida, ze tak się zapytam - skąd brałes BIO zimą skoro to paliwo jest wycofywane na okres zimowy, to po pierwsze, a po drugie co dolewałes do paliwska bo samo w sobie przy -5'C przypomina rzadki, lejący się smar???
Komentarz
-
-
Dzida, szczerze mówiąc to ja pierwsze słyszę. A w temacie ON i zamienników jestem raczej na bieżąco - trochę samochodów ciężarowych, kilka dostawczych, trochę maszyn które chodzą na ON. Latem oczywista część z nich - ta która konstrukcyjnie jest przygotowana - chodzi sobie na BIO. Jak się tylko mrozy zaczną maszyny nie za bardzo chcą chodzić na tym paliwie, a poza tym BIO znika ze stacji paliw. Nie ma go także w hurtowniach paliw.
Więc to że jeździłeś przy -15'C na takim paliwie jest dla mnie pewnym novum.4x4
Komentarz
-
-
Cyt. za: http://e-biopaliwa.pl/faq_bio100#faq_26
Do jakiej ujemnej temperatury może być używany BIO100 bez ryzyka?
W okresie zimowym temperatura zablokowania zimnego filtru dla BIO100 podobnie jak dla ON wynosi -20°C. Ze względu na fakt, że BIO100 nie powinien być przechowywany w długim okresie czasu w temperaturach będących poniżej ich temperatury mętnienia, wynoszącej ok. -10°C.
Czy ktoś może powiedzieć dokładnie co z powyższego wynika?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez trooperBio100 jest cały rok na bliskiej w przy Zakopiance (na rozjeździe Zakopane-Chyżne), w każdej wersji, letniej, przejściowej i zimowej. Może myli Cię to że nie na każdej stacji jest on serwowany.4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFNo to ja w takim razie nie kumam o co biega na południowym Mazowszu z tym BIO. Tylko się zaczną mrozy - znika ze stacji. A tutejsze hurtownie paliw takie jak Konkret, Megaterm, Petrolis, Kosiec w zimie nie handlują tym paliwem.
Komentarz
-
Komentarz